Waar ging ineens het roer om?

Mijn achtergrond is wel dat ik vroeger ruim 10 jaar geschaatst heb 3x per week, en zomers 1x per week (Met kunstschaatsen o.a. op het jeugd WK gestaan toen ik 13 was)

In mei 2023 ging bij mij de knop om en heb ik bij This is Soul in Amsterdam Seba CJ boots gekocht met generic SEBA 4x84mm frames + wielen en lagers.

Ik zal het maar met strava linkjes posten, dan is er meer context kwa inspanning:
Mijn eerste rit op de skates: https://www.strava.com/activities/9040676726

Dit was een cold turkey start na een jaar terug fietsen te hebben geprobeerd wat ik veel te saai vond, en dus weer ruim 8 maanden lui op mijn reet te hebben gezeten.
Halverwegen was ik al dood, mijn longen wilde ik er bijna uitkotsen en kon voor mijn gevoel geen lucht meer krijgen. Gelukkig druk bij het pakketpunt en kon ik dus even “pauze nemen” voor ik aan de terugrit begon.

Grappig genoeg smaakte het bij terugkomst wel direct naar meer, een vriendin die mij had aangesport te gaan skaten kwam langs en we zijn in het Park van Luna (veel heuvels) gaan skaten om meer feeling te krijgen voor up- en downhill: https://www.strava.com/activities/9065617610

wederom, hartslag sky high en elke klim was 5 min. uithijgen op het hoogste punt.

door regen, drukte en stress op de zaak alleen toen bijna 3 maanden geen tijd en energie gehad om door te zetten.
En voor mijn gevoel miste ik ook een stuk behendigheid wat ik op schaatsen wel had, dus onderzoek gedaan, en de term “Wizard”-frames ondekt.

Dus, googlen naar Wizard frames, en direct kom ik uit bij frames van €499,- wat wel erg aan de prijs was 😅

Aangezien de skateshop mij zo goed had geholpen met het vinden van juiste boots hun gevraagd naar alternatieven, ik wilde graag grotere wielen dan 84mm ivm een stuk waar ik moet starten wat een erg grof ondergrond heeft, en ik wilde de “wizard” flexibiliteit.
Dit werden de NN Dragon+ frames met respectievelijke wielen90x80x80x80x90mm opstelling.

Sinds augustus heb ik weer tijd/zin wat nu bijna een verslaving is geworden, vooral in de avond skate ik een ronde door Alkmaar en sinds kort mijn maximale afstand per rit kunnen vergroten naar 31km 😀
Mijn benen doen het weer normaal 😂 | Skeeleren | Strava : kijk vooral ook naar de hartslag welke nu lekker consistent is, het misselijke gevoel wat ik voorheen had is totaal weg en ik had bij terugkomst zelfs het idee dat er meer uit te halen is.

Voor zichtbaarheid savonds wisselde ik mijn voorwielen om met luminous LED wielen, en achterop heb ik 2 fietsknipperlampjes van de decathlon.

Tussen het skeeleren door ben ik ook op een spinner aan het trainen, eerst enkel thuis, maar nu een kleine maand vooral op de sportschool als warm-up.
De spinner thuis gaat goed tot ik langer dan 45min. bezig ben, hierna beginnen mijn knieen zeer te doen, maar ook krijg ik last van een “slapende zak” 😅 (het is wat het is).
Na onderzoek kwam ik er achter dat de spinner makkelijk 10cm te klein is voor mij, en ook dat het zadel simpelweg niet geschikt is voor de hoeveelheid zacht materiaal daar beneden (we zullen het maar een luxe probleem noemen 😋)

Een ander “probleem” is dat het afvallen leek te stagneren, het skaten ging zo efficient dat ik teveel rekening moest gaan houden met eten (waar ik helemaal geen zin in had) om ook maar enig resultaat verder te halen, ik telde al calorieen dmv een app “myfitnesspal” maar ik bleef met een hongerig gevoel rondlopen.

Dus toen heb ik de sportschool en hardlopen ook opgepakt.
Eerste keer buiten hardlopen | Hardloopsessie | Strava

De sportschool om de verhouding tussen mijn benen en bovenlichaam iets te normaliseren, skaten kan ik rustig 2 uur volhouden, maar ik redde nog niet 1 push-up en na een sprintje van 50 meter kon, en dat kan eigenlijk niet. (vind ik dan)

Op het moment van schrijven ga ik nu 1x in de week naar de fitness (Basic-fit) en probeer ik ook 1x per week hard te lopen.
Deze omslag met kracht en hardlopen erbij heeft wel de nodige roet in mijn gevestigde schema gegooit, waar ik voorheen 3x per week aan het skeeleren was moet ik nu mijn tijd meer verdelen.
Ik werk 40u in de week op kantoor (zittend) van 07:30 tot 16:00u, maandag, woensdag en vrijdag zijn streamavonden waarbij vrijdag ook vaak een drankje gedronken word. Dit laatste zorgt er alleen voor dat de zaterdag voor mij vaak wel enig herstel vraagt van mijn lichaam. Dus effectief is elke dag wel al volgepland.

Wat ik nu wel probeer is op skeelers naar het werk te gaan, en dan uit het werk vandaan direct naar de fitness gaan, dan kan ik op stream-dagen 2 dingen combineren (skeeleren en fitness). Het probleem is alleen dat ik nog aan het zoeken ben naar een goede “belasting”, als ik nu naar de fitness ga en “all-in” ga, kan ik 2-3 dagen afstrepen als herstel-tijd, wat weer zorgt dat de rest opschuift.

To be continued…


About Author